DROBKY z RISHADY

Dnes převážně na téma modern...

Obsah


1. Drobky z Rishady
2. Modern Masters 2015
3. Finance MM15
4. "Tarmogoyf efekt"
5. Finanční drobky

 

 Drobky z Rishady

V Česku se rozjel další tokenový projekt – tentokrát se jedná o značku „Yummy tokens“ a je unikátní svými komiksovými obrázky. Bohužel, první várka se potýká s problémy (horší papír, cca půlka tokenů šla na reklamaci kvůli špatné raznici) a proto byl její vstup na Evropský trh pozastaven. Pokud se však nemůžete dočkat, pár tokenů si můžete koupit na Rishadě.

 Vítězem PPTQ, které proběhlo na Rishadě 3. 3. se stal Jan Brodzak s balíkem Grixis Twin.

 Jako jediný obchod v ČR máme ještě pár FOUR binderů, nejexkluzivnějších desek na trhu.

 Věděli jste, že Rishada vám může sehnat téměř jakoukoliv kartu? Pokud máte zájem o něco specifického, kontaktuje mě na kuba@rishada.cz, uvidíme, co se dá dělat.

 

  Modern Masters 2015

 SCG vyprodalo boxy Modern Masters 2 v předprodeji za 299 USD (cca 7300 za box). Na Rishadě máme ještě pár za 5799, většina českých obchodů stále prodává boxy za 5999 Kč. Relevantní cena na MCM je asi 6000 Kč.

 V sobotu 23. května se bude konat na Rishadě akce Modernový svátek.

 V 10:00 začínáme draftem MM2015 a od 15:00 pak následuje modernový turnaj, který bude zároveň GPT London. Více informací naleznete v sekci turnaje nebo na FB události. Na draft je nutná předregistrace zde.

 Sealed deckové GP s edicí Modern Masters jsou už skoro za dveřmi. GP Chiba bylo beznadějně obsazeno za 10 hodin od spuštění předregistrací, na Las Vegas je v současnosti 5700 registrovaných hráčů. Nejhůře je na tom Utrecht, který má momentálně 2600 hráčů. Pokud ještě nejste předregistrováni, zvažte svoji registraci co nejdříve. Z registrovaných hráčů se při dosažení milníku náhodně losuje výherce zajímavých cen – boxy MM, Moxy, box Revised a jiné (http://tournamentcenter.eu/registration-rewards). GP Utrecht bude asi nejzajímavějším evropským turnajem tohoto roku, a pokud máte alespoň malou možnost, vydejte se tam. O vaše pohodlí se bude starat více než 200 rozhodčích.

 Konečně začala oficiální část MM spoilerů. Na mythic slotu se objeví Tarmogoyf, Vendilion Clique, Bitterblossom, Karn, Primeval Titan, Mox Opal, Emrakul, Kozilek a předpokládáme, že i Dark Confidant (ačkoliv ještě není potvrzen). Dražšími kousky na rare slotu jsou Daybreak Coronet, Splinter Twin, Spellskite, Cryptic Command, Spellskite a Fulminator Mage.

 

 Finance Modern Masters 2015

 MM2 udělá modern zase o něco dostupnější. Ačkoliv cena tier 1 karet pravděpodobně moc neklesne (platí především pro Mythicy), tyto karty se začnou objevovat hráčům v deskách na lokálních turnajích a pro hráče tak bude jednodušší se k nim dostat (a také budou mít co nabídnout). S tím logicky souvisí nárůst ceny karet, kterých bude nedostatek, což je například Snapcaster Mage, Cavern of Souls, Thoughtseize nebo Geist of Saint Traft. Připravte se ale na pokles ceny u karet, které se nehrají dostatečně na to, aby po nich byl tak velký zájem – příkladem je Daybreak Coronet nebo Fulminator Mage. Obecně můžete ale očekávat malý pokles cen u všech rare karet.

 Jedním z velkých důvodů, proč si většina karet udrží hodnotu, je tzv. hráčský trh. Ačkoliv obchody tvoří podstatně velkou část trhu, přístup k MM boxům je omezený a po vyprodání otevřených kusovek nezbývá nic jiného, než tyto kusovky kupovat od hráčů. Pokud by se ale cena na sekundárním trhu snížila, hráči nebudou chtít tyto karty prodávat (prodali byste Cryptic Command za 400 Kč do výkupu?). Strach z velkého růstu ceny v relativně dohledné době bude většinu hráčů nutit si tyto karty nechat v albu, přestože je nechtějí hrát.

 V současnosti známe 8 mythiců a pokud by zbylých 7 bylo horších (řekněme 150 Kč za jeden), i tak bychom se dostali na průměrnou cenu 750 Kč za jeden. V průměrném boxu jsou 3 mythicy, takže jen na 3 kartách se zaplatí 2250 Kč. Z 53 rare karet, které v edici vyjdou, už teď víme, že si budete moci otevřít pár drahách karet – Noble Hierarch (900Kč) či Cryptic Command (1000 Kč). Pokud připočítáme pár uncommonů (Lightning Bolt, Cranial Plating, Dismeber), jsme na velmi dobré cestě, aby průměrný box stál více než je prodejní cena obchodů. Jen myslete na to, že pokud bude průměrná cena velmi vysoká, obchody budou boxy zdražovat po tom, co si spočítají jejich cenu. Náznaky dokonalé konkurence, které jde vidět u obyčejných sad (tj. prodejní cena otevřeného displaye je nižší nebo maximálně rovna jeho nákupní ceně) se tu neobjeví, kvůli výrazné alokaci tohoto produktu.

 Obrovskou roli v ceně bude hrát také cyklus zemí, které prozatím nebyly spoilovány. Čekáme na rare slotu filtry, nebo spíš země ze Scars of Mirrodin? A co černookrajové Urzovky z deváté edice? Nemůžu se dočkat.

 

Fenomén jménem „Tarmogoyf efekt“ trochu podrobněji

 Spousta lidí v internetových diskuzích se ohání něčím, co nazvali „Tarmogoyf efekt“, nicméně jejich představa se poněkud liší od reality. Ve zkratce jde o to, že Tarmogoyf od svého reprintu v MM vyrostl na ceně o několik desítek procent. Většina lidí má za to, že Gofy nechtěl před vydáním nikdo kupovat, neboť měli za to, že jejich cena po reprintu klesne.

TarmogoyfSnapcaster_Mage

Realita byla ovšem trochu jiná. Vydání Tarmogoyfa cenu opravdu snížilo (a pokud se oprostíme od českého trhu, kdy Černý Rytíř prodal v předprodeji více Goyfů než měl a musel je potom draze vykupovat a tedy zvýšit jejich cenu v porovnání se světem), ale Tarmogoyf se na této nové ceně držel cca 6 měsíců po vydání. Proč tedy o půl roku později tak raketově vyrostl?

 S vydáním modernu velké množství karet závratně narostlo na ceně a s oznámením edice Modern Masters, která byla složena jen z modernových reprintů hráči očekávali pokles ceny jejich modernových karet. Obchodům to bylo relativně jedno, neboť tyto karty neměly skladem. Hráči tedy začali přesouvat svůj kapitál do karet z reserved listu (duály) a tento krok ještě posílil správný investiční krok SCG, které některé dual landy celosvětově skoupilo. S vydáním Modern Masters tento trend pokračoval a trval asi půl roku, než hráči zjistili, že modernové karty neklesají, a začali své legacy karty (většinu z nich za dvojnásobné ceny) opět měnit za karty na modern. V tomto období se cena většiny modernových karet znásobila (jde především o leden/únor 2014) a cena legacy karet o trochu klesla. Pokles cen však nebyl tak markantní (a už ani nebude), protože většina obchodů si nechce zopakovat tohle „fiasko“.

 

Další finanční drobky

 Do čeho investovat? Pokud chcete hrát modern, hledejte karty, které budete potřebovat. Jejich cena se může zdát vysoká, ale připravte se na to, že opravdu hodně lidí bude chtít vyměnit otevřeného Tarmogoyfa za Snapcastery, Caverny či Abrupt Decaye.

 Pokud se neobjeví Scars země v MM2, jejich cena pravděpodobně půjde nahoru. Momentální cena je relativně nízká, mít playset od každé rozhodně nikomu neuškodí. Filtrovací země mi přijdou jako zbytečně riziková investice.

 Investujete do karet? Přípravte se na to, že každá hratelná karta, která není na reserved listu, bude reprintnutá. Může to být ve speciální edici (Commander, FTV, Duel Deck), jako promo (viz. Judge gifty – Force of Will, Wasteland) nebo prostě v regulérní edici. Tohle pravidlo je opravdu až takhle jednoduché, počítejte s ním a vyděláte na něm.

 Tiny leaders začíná hýbat s cenami karet. Prozatím je to jen pár specifických kousků, nicméně foily (a především foiloví generálové) narostli opravdu hodně.

 Nejtěžší formát na spekulaci je momentálně dvojka, která mění ceny každé dva dny. Pokud chcete začít spekulovat na MtG, vyhněte se ji. Karet je hodně, a ačkoliv se jejich cena mění rychle nahoru, ve spiku (na vrcholu ceny) nemusíte být schopni karty prodat do obchodů, protože karet je velmi hodně. Začněte třeba se středními investicemi do casual karet, tam nemůžete přijít o hodně peněz.

 Pokud chcete opravdu jen názvy karet, co kupovat, hledejte Snapcastery, Restoration Angely, Geisty, Decaye, Liliany, Voicy, Seize, Behemothy. Riziko je čistě na vás.

Za Rishadu

Kuba Roh